Border collie

Border Collie: een gevoelig en enthousiast hondenras

Land van herkomst: Het grensgebied tussen Engeland en Schotland
Schofthoogte: 53 centimeter bij reuen, bij teefjes iets lager.
Gewicht: 14 – 20 kilogram bij reuen, 12 – 19 kilogram bij teefjes.
Leeftijd: 12 tot 14 jaar.
Temperament: actief, zeer intelligent, gevoelig, fanatieke werker, waaks
Kleur: Meestal zwart/wit, maar ook in andere kleuren mogelijk. Wit mag nooit de overheersende kleur zijn.
Vacht: Kort of matig lang.

Border Collies komen oorspronkelijk uit het grensgebied (Border) tussen Noord-Engeland en Schotland. Het zijn atletisch gebouwde honden met een overvloed aan energie. Het zijn geboren schapendrijvers en ze zijn ontzettend intelligent. Border Collies moeten voldoende uitdaging krijgen, want anders gaan ze ongewenst andere mensen, dieren of dingen achtervolgen. Border Collies zijn ook aanhankelijke honden, die dol zijn op knuffels en aandacht.

Het karakter van een Border Collie

Border Collies zijn enthousiaste en alerte honden. Als ze consequent worden opgevoed zijn ze over het algemeen erg gehoorzaam en vriendelijk. Door hun aangeboren achtervolgingsdrift moeten ze wel voldoende uitdaging krijgen, om gelukkig te zijn. Krijgen ze dit niet, dan kan dat zich uiten in ongewenst gedrag. Ook zijn het gevoelige honden, die prima aanvoelen wat de stemming van hun baasje is. Ze kunnen snel onder de indruk zijn van bestraffende of boze woorden en hechten zich soms sterk aan één persoon. Er zijn helaas relatief veel Border Collies die angstig, nerveus en soms agressief zijn. Een consequente opvoeding en verantwoord fokken kunnen deze problemen voorkomen

Een Border Collie opvoeden

Border Collies hebben een consequente, maar liefdevolle opvoeding nodig. Het zijn enthousiaste honden, maar tegelijkertijd mag hun gevoelige kant niet vergeten worden. Bij de opvoeding hoort dus zeker ook werken en trainen met de hond. Zowel fysiek als mentaal moet een Border Collie voldoende uitgedaagd worden. Dit kan bijvoorbeeld door hondensporten te gaan doen. Border Collies zijn niet geschikt als enkel en alleen huishond. Dan zouden ze hun energie niet voldoende kwijt kunnen. Een sportief baasje dat de hond uitdaagt, met hem speelt, traint en voldoende beweging kan geven is dus ideaal. Ook knuffelen doet een Border Collie graag, dus vergeet die behoefte tijdens het opvoeden niet.

De verzorging van Border Collies

De verzorging van een Border Collie is niet heel erg ingewikkeld. Het is belangrijk om de hond regelmatig te borstelen en vooral te letten op de plekken bij de oren, achterpoten, oksels en staart omdat het haar hier wat langer is. De oren moet je regelmatig controleren en de oorschelp kun je eenvoudig schoonmaken met een wattenschijfje. Soms wordt het haar bij het oor te lang, waardoor er te weinig lucht bij het oor kan. Dan kun je de haren wat bijknippen.

De kenmerken van een Border Collie

Border Collies zijn middelgrote honden met een atletische bouw. Hoe groot en hoe zwaar de honden worden is afhankelijk van verschillende factoren. Reuen zijn wat groter dan teven en hebben meestal een schofthoogte van zo’n 53 centimeter. Qua gewicht wegen reuen meestal tussen de 14 en 20 kilogram, terwijl teefjes tussen de 12 en 19 kilogram wegen. Ze hebben korte of matig lange haren en kunnen verschillende kleuren zijn. De zwart-witte Border Collie is het meest bekend, maar ook blue merle, wit met bruin of blauwgrijs en zelfs driekleurig komt voor. De rasstandaard schrijft voor dat wit nooit de overheersende kleur mag zijn. Sommige Border Collies hebben rechtopstaande oren, terwijl bij anderen het puntje omlaag valt. De ogen van dit ras zijn meestal bruin, maar bij merles komt blauw ook nog wel eens voor. Border Collies zijn sierlijke honden om te zien, maar ook hun atletische bouw is altijd goed zichtbaar. Hoe oud de hond wordt is natuurlijk nooit helemaal te voorspellen, maar gemiddeld kun je rekenen op een leeftijd van 12 tot 14 jaar.

Het kopen van een pup

Als je een Border Collie puppy wil kopen, moet je niet alleen een goede pup uitzoeken maar ook een goede fokker. Als je via de rasvereniging een puppy koopt weet je zeker dat er gefokt is via het fokregelement van de vereniging. Dit houdt onder andere in dat de ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen. Neem in je overweging ook zeker mee hoe de klik met de fokker is. Een goede fokker beantwoordt graag al jouw vragen over het karakter en de (op)voeding van de hond. Ook heeft hij meer informatie over hoe groot, hoe zwaar en hoe oud de ouders van jouw pup zijn. Dit geeft je wat meer inzicht in de hond die je aanschaft. De prijs voor een Border Collie kan wat uiteenlopen, maar voor een hond met stamboom ben je gemiddeld €900,- en €1200,- kwijt. Het kan aanlokkelijk zijn om een hond voor een lagere prijs aan te schaffen, maar vaak zijn deze honden niet goed gesocialiseerd en heb je geen garantie over erfelijke aandoeningen. De kans is dan groot dat je later alsnog veel geld kwijt bent aan medische of opvoedkundige kosten.